Weer minder analoge kijkers

Een logisch gevolg van de overstap naar digitaal is de afname van het aantal analoge kijkers. Uit onderzoek van Stichting Kijkonderzoek (SKO) blijkt dat slechts 16 procent nog enkel naar analoge tv kijkt. Analoog komt wel vaker voor om televisie te kijken op de 2de tv. De daling in het aantal analoge kijkers komt wel tot stilstand. De 16 procent die nog over is, lijkt geen aanstalten te maken om over te gaan op digitaal.

Analoge televisie kent een dertigtal zenders en heeft geen decoder/ontvanger nodig. De COAX kabel kan direct aangesloten worden op de TV. De kwaliteit ervan is minder dan digitaal en de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Maar voor bijna een miljoen huishoudens kennelijk nog meer dan voldoende.

Overstappen naar digitale tv

De overstap naar digitaal is pure noodzaak en onvermijdelijk. De doorgifte van analoge tv kost providers veel bandbreedte. Bandbreedte die men liever investeert in bijvoorbeeld HDTV. Analoge televisie neemt meer bandbreedte in dan digitale tv. Kabelaars als UPC en Ziggo geven al jaren aan te gaan stoppen met analoge tv. Digitaal is inmiddels ook al tijden de standaard. In 2017 zal de stekker definitief uit analoge tv worden getrokken.

Een ander nadeel aan analoge tv, behalve het aantal en de kwaliteit van zenders, is het beperkte aantal mogelijkheden. Uitgesteld kijken, opnemen, pauzeren en vooral het kijken op mobiele apparaten is er niet bij. Nu veel Nederlanders op tablet, smartphone en laptop tv beginnen te kijken, is dit bij analoog onmogelijk. De overstap is onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *