Weer discussie open kabel

Anno 2014 lijkt er toch wederom discussie te ontstaan over het openstellen van de kabel. Dit is niet voor het eerst. In 2012 kon Tele2 zelfs even op de kabel diensten aanbieden maar dit werd later weer teruggedraaid. UPC en Ziggo zijn heer en meester in hun dekkingsgebied. Nu UPC Ziggo lijkt in te lijven en er  één grote kabelaar ontstaat, breekt ook de discussie over het monopolie opnieuw los.

Het kabinet wil de kabel open gaan stellen voor nieuwe toetreders. Zo komt er dus een einde aan de monopoliepositie van zowel Ziggo als UPC. Dit kaartte minister Kamp (EZ) aan in de Tweede Kamer. Het speelveld tussen koper, kabel en glasvezel moet gelijk worden getrokken, zo stelde de minister.

“Ik snap niet waarom het DSL-netwerk van KPN voor iedereen toegankelijk moet zijn, en de kabel niet”, aldus de minister van Economische Zaken. “Het zijn twee vergelijkbare netwerken die we op een vergelijkbare manier moeten behandelen.” Volgens Kamp moet de infrastructuur zo optimaal mogelijk worden benut. Europa moet instemmen met de Nederlandse openstelling van de kabel.

Als het plan doorgevoerd wordtm zouden er naast Ziggo, UPC, Caiway en Zeelandnet meerdere providers op de kabel hun diensten kunnen aabieden. De toenemende concurrentie zou mogelijk ook lagere prijzen voor abonnementen betekenen. UPC en Ziggo bereiken nu samen bijna 90 procent van de huishoudens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *