Vodafone zet in op HD in top kwaliteit

Vodafone zet flink in op glasvezel. De provider wil gaan concurreren (met vooral KPN) door het HD aanbod in een nog betere kwaliteit aan te gaan bieden. Het bandbreedteverschil kan tot 40 procent per HD-kanaal oplopen. Hoewel Vodafone vooral van mobiel bekend is, lijkt de provider steeds meer voet aan de vaste grond te krijgen. Op verandervanprovider.nl staan zowel de DSL als de glasvezel pakketten.

Ambitie Vodafone

Vodafone steekt haar ambitie niet onder stoelen of banken. Gerard Overmars, directeur vaste markt bij Vodafone, deed in een interview met Totaal TV uit de doeken dat het bedrijf eind oktober de eerste eigen PoP’s wijkcentrales in gebruik neemt. Hierdoor is Vodafone niet meer afhankelijk van KPN om glasvezel te leveren. Voor het televisie-aanbod betekent het gebruik van de eigen PoP’s dat Vodafone zenders zonder wijzigingen direct vanuit de Mediagateway kan gaan doorgeven. Meer vrijheid voor Vodafone en meer differentiatie voor de consument.

Momenteel is Vodafone nog afhankelijk van KPN. Deze laatste geeft HD zenders door in 8Mb/s. Vodafone kan straks met de eigen infrastructuur tot 15 Mb/s gaan. In de praktijk levert dit dus een hogere beeldkwaliteit op. En zeker met Ultra HD dat begint op te komen, zou Vodafone hier wel eens een slimme zet hebben gedaan. Vooralsnog lijkt Vodafone een unicum te hebben.

KPN kan nu nog geen hogere bandbreedte aanbieden. Dit omdat KPN hetzelfde aanvoersignaal gelijktijdig voor DSL en glasvezel gebruikt.  Overigens blijft Vodafone voor DSL wel afhankelijk van KPN. Eind deze maand zal Vodafone de innovatie gefaseerd uitrollen. In Dordrecht hebben ze de primeur. Vodafone verwacht voor het einde van het jaar een miljoen huishoudens eigen internet en tv-diensten via glasvezel te kunnen leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *