VoD groeit explosief komende 5 jaar

De komende jaren moet Video on Demand (VoD) een enorme groei gaan doormaken in Nederland. Het aanbod van films, series en andere content via niet regulieren televisiekanalen zijn explosief stijgen in ons land. Dit verwacht PwC althans. In 2017 moeten de inkomsten uit VoD zijn verdubbeld tot ruim 200 miljoen euro. Komende 5 jaar met er jaarlijks een groei waar te nemen zijn van 22 procent.

De onderzoekstak van PwC deed onderzoek naar VoD naar aanleiding van de berichten van RTL dat de digitale tak van Videoland overnam om zich meer te gaan richten op betaal televisie buiten de regulieren programmering om.

Betaal tv is in Nederland nog relatief impopulair. Uitgesteld kijken via RTL Gemist of Uitzending Gemist gebeurt veel maar het los betalen voor content wordt nog relatief weinig gebruikt. In andere landen, en dan vooral in de Verenigde Staten, is het betalen voor series of films veel meer ingeburgerd.

Televisie kijken is steeds minder afhankelijk van de initiële programmering van zenders. Uitgesteld kijken of het moment dat het de consument uitkomt, is wat de klok slaat. Hiervoor een goede internetverbinding wel noodzakelijk. Het streamen van content vergt bandbreedte.

Voor zenders is het momenteel zoeken naar nieuwe verdienmodellen. De traditionele modellen staan immers onder druk nu mensen zelf content oproepen en ze reclames kunnen skippen. Het speelveld verandert ook uiteraard. Waar vroeger zenders alleen via televisie uitzonden, is dat nu niet meer het geval. Steeds vaker kijkt men op laptops, pc’s, tablets en smartphones televisie. Ook zijn er steeds meer aanbieders van content en dan zijn er natuurlijk nog de providers die de content tot aan het huis brengen. Het verdienmodel wordt straks bepaald door de kwaliteit van het aanbod en de time to market van nieuwe titels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *