Toch snel internet voor het platteland

Ondanks meerdere pogingen het platteland van snel internet te voorzien leek het even dat een kleine half miljoen Nederlanders afgesloten bleef van snel internet. Een enkeling begon zelf al met het aanleggen van glasvezel, iets wat uiteraard flink in de papieren loopt.

Een groep investeerders brengt nu verandering in de belabberde internetsituatie waar een paar honderdduizend gezinnen zich in bevinden. De investeringsmaatschappij gaat voor een tientje per maand extra of eenmalig een vast bedrag op afgelegen plekken een snelle glasvezelverbinding aanleggen. Met glasvezelinternet moet een economische boost worden gegeven aan gebieden die achterop dreigen te raken.

Mensen in buitengebieden klagen steen en been over de trage koper- en coaxverbindingen. Er zijn meldingen van downloadsnelheden van 10Kb/s. Hiermee komt de ontwikkeling bedrijf en mens in het gedrang. De aanleg van sneller glasvezel naar afgelegen boerenbedrijven en bosrijke gebieden vonden partijen als KPN en Ziggo tot nu toe te kostbaar en lastig. Ook de grotere investeerders moesten ervan afzien.

Boeren en ondernemers hebben daarom zelf, voor soms tienduizenden euro’s, glasvezelkabels naar hun panden laten aanleggen. “Maar de behoefte aan snel internet is in de buitengebieden dermate groot geworden, dat veel meer bedrijven en particulieren glasvezel willen en daaraan ook financieel willen bijdragen”, zegt Joost Goderie van investeringsmaatschappij CIF, de initiatiefnemer. Binnen een jaar moeten 20.000 verbindingen worden opgeleverd om daarna nog grootschaliger door te pakken. Het platteland lijkt dus ook van glasvezel te kunnen gaan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *