Redenen om te verhuizen

Veel mensen switchen van internetprovider bij een verhuizing. Logisch, bij een verhuizing moet toch alles opnieuw worden geïnstalleerd. Maar wanneer verhuizen we nou in het algemeen? Een ding is zeker, we verhuizen meer dan ooit. Zoveel dat er volgens sommigen straks geen huis meer te koop staat… Zo’n vaart zal het niet lopen maar in veel streken is betaalbaar wonen extreem schaars aan het worden.

De belangrijkste reden om te verhuizen is om groter te gaan wonen. Bijna de helft van de verhuizende Nederlanders doet dit om meer m2 te hebben. Dit kan door samenwonen en gezinsuitbreiding het geval zijn. Niet voor niets verhuist deze groep vaak naar wijken buiten het centrum van een stad. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevolking. Online verhuisbedrijf Emoov beaamt dit en voegt eraan toe dat mensen anno 2018 makkelijker verhuizen. De overspannen woningmarkt zorgt ervoor dat men impulsiever handelt dan een aantal jaar geleden. Groter wonen gaat vaak ook gepaard met de wens een tuin te hebben. Dit blijkt voor velen een absolute must.

In de crisis zijn veel plannen om te verhuizen in de ijskast gezet, en die plannen worden nu in rap tempo toch nog uitgevoerd. Belemmeringen zijn vooral de verkoop van de oude woning die niet wil lukken, de hoge huren die men niet wil of kan betalen en de hypotheek voor een (eerste of volgende) koopwoning die niet wil rondkomen. Starters moeten ondersteund worden bij de aankoop van een woning zodat zij op een verantwoorde manier een woning kunnen kopen.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van alle verhuizers vertrekt vanwege de wens om groter te wonen. Kleiner wonen is ook een oorzaak van een verhuizing. In 17% van de gevallen is dit de reden. Kleiner wonen zien we vooral bij ouderen maar ook bij scheidingen. De laatste groep kent ook urgentie. Iemand die gaat scheiden wil vaak zo snel mogelijk verhuisd zijn. Lees alles over scheiden en wonen in dit ebook. Bij ouderen is er veel minder haast met een verhuizer en zijn het vaak de kinderen die de beslissing nemen.

De koopsector is afgelopen jaren hard getroffen. Toch blijft een koopwoning favoriet onder de potentiële verhuizers. Nieuwbouw is te weinig gebouwd en de voorkeur gaat bij meeste mensen toch naar bestaande bouw uit. De voorkeur gaat bij 43 procent uit naar een koopwoning en bij 37 procent naar een huurwoning.  Van degenen die nu voor een huurwoning kiezen, geeft 54 procent als reden aan dat men op dit moment niet kan kopen. De voorkeur voor een koopwoning is zeer groot, aan de banken dus de schone taak een hypotheek te verschaffen voor de starter. En aan het kabinet om de kansen van starters te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *