“Recht op 30 digitale zenders”

Als het aan het kabinet ligt, moet het voor elke Nederlander mogelijk worden om ten minste 30 zenders digitaal op hun televisie te ontvangen. Verder ligt er een plan om kabelraden af te schaffen en moet de concurrentie op de digitale televisiemarkt toenemen door het minimum aantal abonnees terug te brengen van 250.000 naar 100.000.

Door het verplicht stellen van 30 zenders hoopt het kabinet dat iedereen in Nederland een basis aantal zenders kan ontvangen. Als mensen meer zenders willen, zoals bijvoorbeeld filmzenders of sportzenders, kunnen er extra zenderpakketten worden bijbesteld.

De richtlijn van 30 zenders geldt niet voor Digitenne van KPN. Aangezien de capaciteit van dat draadloze netwerk kleiner is dan van kabel, VDSL of glasvezel, is het minimum aantal zenders voor Digitenne vastgesteld op 25. Het is overigens de vraag of deze vorm van digitale televisie met de huidige bandbreedte een lang leven beschoren is. De vergunning loopt tot en met 2017, waarna er wordt gekeken of KPN zal overstappen naar een verbeterde technologie.

Satellietaanbieders zullen zich hoeven zich niet te houden aan de eventuele nieuwe wet. Het kost kleinere omroepen te veel geld om hun zenders geschikt voor satelliet te maken.  De satellietproviders dienen wel minimaal de NPO door te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *