Ook kabinet wil concurrentie op de kabel

De fusie tussen UPC en Ziggo houdt de gemoederen al even bezig. Waar het tot voor kort vooral KPN en de ACM waren die zich ermee bemoeiden, mengt nu ook het kabinet zich in de discussie. De politiek lijkt van mening dat het kabelnetwerk opengesteld moet worden voor derden. KPN pleitte hier al voor. De ACM vindt echter dat er voldoende concurrentie is en de kabel niet open hoeft.

Het kabinet heeft laten weten het liefst ook concurrentie op de kabel toe te laten. Iets wat nu al het geval is op het netwerk van KPN, zowel DSL als glasvezel. Dit liet minister Kamp weten per brief.  “Het kabinet vindt dat een marktstructuur met twee netwerken en twee aanbieders, onvoldoende concurrentiekracht borgt”, schrijft Kamp. “Het kabinet zou het wenselijk vinden dat niet alleen KPN, maar ook kabelbedrijven direct worden geprikkeld door het toelaten van concurrenten op hun netwerk.”

Helaas voor KPN, kan het kabinet op dit moment niets afdwingen. De minister schrijft dat Europese regels zouden moeten worden aangepast om het openstellen van het kabelnetwerk daadwerkelijk mogelijk te maken. Nu zorgen die regels er slechts voor dat één sterk netwerk op deze manier kan worden gereguleerd.

Kamp claimt andere EU landen ervan te willen overtuigen dat regels in de toekomst rekening moeten gaan houden met machtige telecomproviders. Een herziening van de huidige regels is volgens hem noodzakelijk. Kamp is overigens positief over de fusie tussen UPC en Ziggo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *