Meer en sneller glasvezel op komst

Bijna twee miljoen huishoudens hebben inmiddels glasvezel voor de deur liggen. Dit komt ongeveer neer op een kwart van alle Nederlandse woningen. Vier jaar gelden waren dit slechts iets meer dan een half miljoen huishoudens. Een derde van de huishoudens met een glasvezelaansluiting heeft ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement op basis van één of meerdere diensten. Dit blijkt uit onderzoek van Stratix Consulting. Van alle Nederlandse gemeenten heeft meer dan de helft gedeeltelijk of een volledige glasvezelaansluiting.

Met name de gemeenten in Oost-Nederland zijn deels of volledig aangesloten op glasvezel. Zeeland en Friesland blijven achter. De verwachting is dat de komende jaren er vijfhonderd duizend glasvezelaansluitingen bijkomen. Reggefiber, een joint venture tussen Reggeborgh en KPN heeft bijna 85 procent van allee glasvezelaansluitingen  in handen. Met glasvezel kunnen grote hoeveelheden data sneller worden ontvangen en worden verzonden. Door de toenemende vraag naar online clouddiensten, neemt ook de interesse in glasvezel toe bij particulieren en het bedrijfsleven. Ook biedt het voordeel bij het uploaden van grote bestanden of het online gamen.

Eerder deze week werd duidelijk dat de bandbreedte van de glasvezelkabels kan worden vertienvoudigd, met behulp van een nieuwe ontdekking door Zwitserse wetenschappers van het EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne). Data wordt met glasvezel via zogenoemde lichtpulsen verstuurd. Met de nieuwe techniek, waarbij de pulsen worden vervormd, kan de ruimte tussen de lichtpulsen worden verkleind, waardoor meer bandbreedte beschikbaar is. Dit biedt meer data capaciteit voor de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *