Meer breedbandabonnementen afgesloten

In 2012 zijn meer breedbandabonnementen afgesloten in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit marktcijfers 2012 over de telecomsector, woensdag gepubliceerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Eind 2012 bleken de triple play bundels het populairst om af te nemen. Bij deze abonnementen kiest de consument voor televisie, vaste telefonie en internet via een enkele provider. Tezamen met de quadruple play bundels, waarbij ook mobiele telefonie wordt afgenomen, bleken inmiddels 3,3 miljoen abonnementen te zijn afgesloten.

Vaste telefonie

In het vierde kwartaal waren het aantal aansluitingen voor vaste telefonie gestegen met 86 duizend. Tevens waren het aantal digitale aansluitingen toegenomen in vergelijking met de analoge verbindingen. Over het vierde kwartaal liep inmiddels 65 procent van de aansluitingen via het zogenoemde digital voice of broadband. Een vierde van de vaste telefonie abonnementen was aangesloten op basis van het PSTN en tien procent via ISDN.

Televisie

Er lijkt een verzadiging te ontstaan wat betreft de digitale televisieabonnementen. In het derde en vierde kwartaal nam het aantal abonnementen wel toe, maar was de groei minder hard in vergelijking met de eerste helft van 2012.

Internet

Eind 2012 hadden 6,7 miljoen mensen een breedbandabonnement. Ten opzichte van het derde kwartaal werden in het vierde kwartaal meer abonnementen afgesloten. Zowel het aantal kabelaansluitingen als glasvezelabonnementen nam toe. De DSL-aansluitigen daalden met 30 duizend. De gemiddelde breedbandsnelheid nam toe. Zo had twee derde van de Nederlanders een abonnement sneller dan 10 Mbps en iets meer dan een derde (35%) had zelfs een internetsnelheid van 30 Mbps of hoger. De verhoudingen in marktaandelen van de verschillende providers bleef gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *