KPN wil deregulering telecommarkt

De geplande fusie tussen Ziggo en UPC is voor telecomreus KPN de aanleiding om op deregulering van de Nederlandse telecommarkt aan te sturen. KPN pleit hiervoor op het moment dat de fusie een feit is. Hiervoor is een zogenaamde ‘position paper’ opgesteld. En ergens lijkt KPN een punt te hebben.

Op dit moment gelden strenge regels voor DSL en glasvezel. Zo moeten netwerken opengesteld zijn zodat derden ook diensten over bijvoorbeeld het netwerk van KPN kunnen aanbieden. Maar voor de kabel zijn zulke regels nooit van kracht geworden. Zo kan beweerd worden dat er oneerlijke concurrentie optreedt. Waar KPN zich aan regels moet houden en winstmarges onder druk staan, kan het megabedrijf dat straks ontstaat na de fusie tussen UPC en Ziggo het monopolie op de kabel volledig uitmelken. En let wel, het bedrijf dat ontstaat wordt in één klap groter dan KPN.

Om de kabel te reguleren zijn talloze pogingen gestrand. De laatste poging werd de een uitspraak van het EU hof de das om gedaan. De kabel behield zo het monopolie om een bepaald gebied het alleenrecht op de kabel te houden. Nog steeds kan in bijvoorbeeld een UPC gebied geen andere kabelaars afgenomen worden. Dit is compleet tegenovergesteld wanneer je naar DSL of glasvezel kijkt, hier is altijd concurrentie.

KPN maakt zich nu zorgen over de geplande fusie en het effect van de reus die ontstaat zodra Ziggo en UPC krachten bundelen en er dus een grote kabelaar met landelijke dekking ontstaat. KPN denkt dat 2014 het moment is om de telecommarkt te dereguleren.

Als argument voert KPN eigenlijk drie zaken aan. Uiteraard in de eerste plaats de fusie tussen UPC en Ziggo. Maar ook de ambitie om glasvezelaanlegger Reggefiber in het geheel over te nemen. En als laatste voert KPN aan dat de ACM begonnen is met een nieuwe marktanalyse.

Momenteel onderzoekt de EU de fusie tussen UPC en Ziggo en is er al vertraging. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *