KPN heeft landelijk dekkend 4G-netwerk

KPN heeft na 15 maanden de uitrol van 4G voltooid. De provider kan zo heel Nederland van 4G voorzien. Iedere Nederlander, ook in (de meeste) buitengebieden kan zo snel mobiel internetten.  KPN gebruikt een combinatie van 3 frequenties om 4G te kunnen aanbieden, namelijk de 800MHz, 1800MHz en 2600MHz frequenties.

Hoewel heel Nederland schijnbaar al gebruik kan maken van KPN’s 4G, is de provider nog bezig om het netwerk te versterken. De theoretische snelheden van 100Mb/s kunnen dan ook bij lange na nog niet gehaald worden. Vooral in dichtbevolkte gebieden wil KPN meer netwerkcapaciteit om meer gebruikers van meer bandbreedte te kunnen voorzien.

Hoewel veel providers inzetten op 4G, is KPN de eerste die een landelijke dekking netwerk heeft. Andere grotere spelers als Tele2 en Vodafone zijn nog volop bezig, dus de echte concurrentiestrijd moet nog losbarsten. Op coveragechecker.nl kan precies gezien worden hoe de dekking van KPN er voor staat. KPN geeft zelf direct al aan dat een snelheid van 50Mb/s in werkelijkheid rond de 20 Mb/s uitkomt.

Nu rijst de vraag wat de zittende ADSL providers gaan doen. 20Mb/s is namelijk de beloofde snelheid van veel ADSL abonnementen, die in werkelijkheid overigens dan nog geen 10 Mb/s halen.  4G is een serieuze bedreiging. Nu zal 4G nog met een datalimiet/fair use policy worden aangeboden maar in de toekomst kunnen vaste lijnen er waarschijnlijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *