KPN focust weer meer op koper

Op korte termijn zal KPN minder gaan focussen op glasvezel en meer inzetten op het landelijke koper netwerk. Koper (DSL) kan de snelheid van glasvezel en kabel niet meer bijbenen. Juist hierdoor verliezen DSL providers, zoals KPN, klanten. De klant wil snel internet en kiest de provider die dit kan leveren. KPN zegt nu via koper ook sneller internet te kunnen realiseren. Maar is dit zo?

De term ‘pair bonding’ komt ook nu weer terug in het verhaal van KPN, dit was twee jaar geleden niet anders. Pair bonding houdt in dat een extra koperdraad wordt benut om beter en sneller internet te leveren. Maar die extra draad is niet bij ieder huishouden beschikbaar. KPN wil zo een effectieve snelheid van 40MB/s leveren. Dit is snel, nu lukt dat geen enkele DSL provider. Let wel; ze beloven deze snelheid wel, maar effectief ligt de snelheid lager. KPN deed zijn ambities uit de doeken tegenover nu.nl.

Omdat KPN kennelijk nu tot de conclusie komt dat koper meer snelheid aankan, wordt de focus van glasvezel afgehaald. Dit is op zijn zachts gezegd apart te noemen. Afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd in glasvezel door KPN. Koper leek al afgeschreven te zijn, niet voor niets zetten alle DSL providers inmiddels in op glasvezel. Maargoed, eind 2014 moet al 75 procent van de huishoudens over het snelle DSL van KPN kunnen beschikken.

Glasvezelaanleg gaat door

KPN zegt direct glasvezel ook nog steeds uit te rollen. Vooral in gebieden waar het snelle koper niet mogelijk is, wordt er juist weer naar glasvezel gekeken. In het bericht op nu.nl wordt gewezen op de moeite en problemen die het aanleggen van glasvezel met zich meebrengen; de straat moet er namelijk voor open. KPN zegt nog steeds te denken dat glasvezel de toekomst is maar focust nu op koper.

Via anonieme bronnen kwam eerder deze week al naar buiten dat KPN minder gaat investeren in glasvezel. Dit lijkt nu bevestigd te worden doordat de focus naar koper verlegd wordt. Heeft KPN zich verslikt in glasvezel? Hier zou de komende tijd nog meer over naar buiten kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *