KPN eist deregulering. Botst met ACM

Als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft vasthouden aan de regulering voor DSL en glasvezel stapt KPN naar de rechter. Aanleiding is de op handen zijnde fusie tussen UPC en Ziggo. De kabelaars kennen op dit moment geen regulering en hebben het alleenrecht op hun eigen netwerk. KPN daarentegen wordt gedwongen haar netwerk open te stellen voor derden. KPN dreigt te gaan botsen met de ACM.

Zodra UPC en Ziggo één worden, ontstaat er de grootste internetprovider van Nederland. KPN, daarvoor altijd de grootste, heeft de nodige tegenwerking vanuit de overheid gehad. Zo kunnen andere providers, denk aan Online.nl en Tele2, internetdiensten aanbieden over het KPN netwerk. Deze constructie was nodig om concurrentie te bevorderen. Maar de vorm van regulering is altijd ontbroken op de kabel. Zowel UPC als Ziggo hebben nooit derden hoeven toelaten. KPN liet vrijdag 10 oktober, na goedkeuring van de fusie door de Europese Commissie, al direct weten dat deze krachtenbundeling moet leiden tot deregulering van de breedbandmarkt.

Geen harde eisen EC

De Europese Commissie heeft eisen wat betreft toegangsverplichtingen neergelegd bij de kabelaars. Dit leidt dus tot een megamonopolist die het volledig kabelnetwerk in Nederland in handen heeft. Het bezwaar van KPN lijkt gegrond. Waar er in Nederland al die jaren aangestuurd is op concurrentie en het toelaten van nieuwe toetreders, ontstaat er nu opeens een bedrijf zonder concurrentie met miljoenen klanten.

Open stellen kabel

Een open kabel is al meer dan eens geprobeerd. De afgelopen jaren zijn er de nodige rechtszaken om gevoerd. UPC en Ziggo werden in eerste instantie verplicht derden toe te laten op hun infrastructuur. Tele2 stond te springen om te starten maar op laatst werd alles afgeblazen. De rechter had bepaald dat de kabel niet open hoefde; er was voldoende concurrentie. College Beroep Bedrijfsleven (CBb) floot toen de OPTA (voorganger ACM) terug. Er veranderde niets. UPC en Ziggo blijven heer en meester op hun eigen netwerk.

Concurrentie

In feite is er concurrentie. De consument kan kiezen tussen DSL, kabel en glasvezel. Maar DSL lijkt het wat snelheid betreft af te leggen. Glasvezel kent een zeer dure, en bovendien gefaseerde, aanleg en alleen de kabel ligt al in heel Nederland en kan zeer snel internet aan. De kabel lijkt nu een wezenlijk voordeel te hebben op de andere twee methoden. KPN heeft momenteel bijna 40 procent marktaandeel en het nieuwe bedrijf van UPC en Ziggo bijna 45 procent. We hebben het over een duopolie. De andere aanbieders doen er strategisch veel minder toe. Eventuele regulering van de kabel kan jaren gaan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *