Kabel over paar jaar even snel als glasvezel

Dankzij een nieuwe technologie zal internet over de kabel over een paar jaar even snel zijn als internet over glasvezel. De kabelorganisatie Cablelabs heeft Docsis 3.1 ontwikkeld, waarmee een downloadsnelheid van 10 Gigabit per seconde kan worden gehaald, zo meldt Emerce.

Glasvezel biedt op dit moment een snelheid van maximaal 500 Mb/s, maar in theorie kan dit nog vele malen sneller. De door Cablelabs genoemde 10 Gb/s zal waarschijnlijk niet meteen gehaald worden, maar er wordt verwacht dat 1 Gb/s al wel in de nabije toekomst gerealiseerd zal gaan worden. Het verschil met glasvezel is wel dat bij kabel de uploadsnelheid een stuk lager is dan de downloadsnelheid.

Om Docsis 3.1 te gebruiken zullen er nieuwe modems moeten worden gemaakt. De organisatie verwacht dat volgend jaar de nieuwe modems te koop zullen zijn voor dezelfde prijs als de huidige generatie modems. De technologie zal juist minder bandbreedte gebruiken dan de vorige standaard, waardoor meerdere mensen van hetzelfde stuk kabel gebruik kunnen maken.

In Nederland bestaat het kabelnetwerk, waar onder andere Ziggo en UPC gebruik van maken, voor een deel uit glasvezel en een deel uit coaxkabel. Er wordt verwacht dat glasvezel uiteindelijk de toekomst is, maar de komende decennia zal kabel nog zeker kunnen concurreren. Uiteindelijk zouden kabelaars ook kunnen besluiten om hun gehele netwerk te verglazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *