Internetten met 255 Tb/s via glasvezel

Wetenschappers van de TU Eindhoven hebben een record pakket aan data verstuurd via glasvezel. Het ging om een experiment waarbij er op een gegeven ogenblik 255 terabit per seconde werd verstuurd. Door een gewone glasvezel gaat 4 tot 8 terabit per seconde.

”Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een éénbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat”, laat onderzoeker Hugo de Waardt weten.  En dan niet steeds met één auto, maar met drie bovenop elkaar. Daarmee is ruim 20 keer zoveel informatie door het glas gestuurd als er door de glasvezels gaat waarmee nu tv wordt gekeken en geïnternet.

De wetenschappers verwachten, net als vrijwel alle provider overigens, een enorme toename in de vraag naar data de komende jaren. Nu steeds meer apparaten op het internet aangesloten worden, moet de techniek de vraag kunnen bijbenen. Er moeten nieuwe technologieën komen, om al die informatie van de ene naar de andere plek te transporteren, aldus de TU Eindhoven.

Het duurt nog wel even voordat de supersnelle glasvezel de grond in kan, verwacht De Waardt, nog een jaar of vijf. De huidige glasvezels hebben één kern, de experimentele heeft er zeven. Maar die nieuwe vezel kan nog niet in grote lengtes worden gemaakt. Ook moeten er nog ontvangers ontwikkeld worden die alle informatie bij aankomst snel kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *