Internetsnelheid Nederland stijgt door

Sneller internet is pure noodzaak geworden de laatste jaren. Zowel providers, netwerkeigenaren als gebruikers zien dit in. Waar we 5 jaar geleden nog abonnementen hadden van 1,5 Mb/s downloadsnelheid, is inmiddels 20Mb/s de ‘bare minimum’ geworden. Providers krikken snelheden steeds vaker op zonder daar een euro extra voor te vragen. Het eerste kwartaal van dit jaar vormt daar geen uitzondering op. Snelheden stijgen door…

Providers blijven werken aan hun infrastructuur en andere technieken om de klant van een hogere internetsnelheid te kunnen voorzien. Periodiek worden snelheden verhoogd. Afgelopen kwartaal waren het bijvoorbeeld KPN en XS4ALL die snelheden verhoogden door glasvezel de standaard te maken. In het eerste kwartaal waren het de kabelaars die hun standaardsnelheden verhoogden zonder extra kosten door te berekenen. Meer is te lezen in de Telecommonitor van de ACM.

Kabel jaagt groei aan

Ruim 80 procent van de Nederlandse breedbandklanten beschikt over een verbinding van tenminste 10 Mb/s. Vorig jaar was dit nog ruim 65 procent. Maar inmiddels komt 11 procent al boven de 100Mb/ uit. Dit was in 2013 nog bijna nihil. Deze stijging wordt overigens door de kabel aangejaagd. DSL kan zulke snelheden simpelweg niet aan en glasvezel wordt nog door relatief weinig mensen afgenomen, hoewel dit aantal wel doorstijgt. Het aantal DSL-gebruikers blijft dan ook dalen.

De gemiddelde downloadsnelheid ligt op 12,5 Mb/s in ons land. Let wel, dit is de effectieve snelheid zoals die gemeten wordt. En dus niet de geadverteerde snelheid die providers beloven, deze ligt in de praktijk namelijk vaak lager, zeker bij DSL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *