Hoe bespaar ik op mijn zorgverzekering?

Het einde van 2020 komt weer in zicht en dit betekent dat er weer kan worden overgestapt op een andere basisverzekering en aanvullende verzekering voor jouw zorg in 2021. Dit jaar kan er worden overgestapt tussen 12 november en 31 december.

Besparen op zorgverzekering

Door je aan te sluiten bij een andere zorgverzekeraar kan al gauw een paar tientjes per maand worden bespaard. Ook kan de maandelijkse premie lager uitvallen, wanneer je een hoger eigen risico kiest. Het laagste eigen risico is 385 euro en het hoogste eigen risico is 885 euro. Dit betekent wel dat als je het hoogste eigen risico kiest, dat je meer uit eigen zak moet betalen. Alleen als de zorgkosten hoger uitvallen dan 885 euro, dan wordt het vergoed door de verzekeraar. Een lage premie betekent vaak wel dat er maar een beperkte keuze is in het aanbod van zorgverleners. Bij een lopende behandeling in een ziekenhuis dien je dus goed te checken of deze zorgverlener wel wordt gedekt door je nieuwe zorgverzekering. Hoeveel premie je uiteindelijk betaalt hangt ook af van je zorgtoeslag. De hoogte van dit bedrag dat je per maand ontvangt wordt bepaald aan de hand van je inkomen en of je een toeslagpartner hebt. Een overzicht van de zorgtoeslagen staat hier.

Soorten zorgpolissen

Er zijn vier verschillende zorgpolissen waar je uit kan kiezen. Met de naturapolis worden je zorgkosten alleen vergoed als je gebruikmaakt van een zorgverlener die afspraken heeft gemaakt met de zorgverzekeraar. Een budgetpolis is vergelijkbaar, alleen heb je dan nog minder keuze uit het aantal zorgverleners dat een afspraak heeft met de zorgverzekeraar. Als je gewoon naar een willekeurige zorgverlener wilt, dan kies je voor een restitutiepolis. Tot slot biedt een combinatiepolis een mix tussen de restitutiepolis en de naturapolis. In dat geval worden de meeste zorgverleners vergoed. Slechts bij een aantal specifieke zorgverleners dien je zelf bij te betalen.

Beloning gezond leven

Er zijn op dit moment twee zorgverzekeraars die je ook nog eens belonen wanneer je wilt besparen op je zorgverzekering door gezond leven. Het is alleen wettelijk toegestaan om de voorwaarden en tarieven van de premie op de aanvullende verzekering te bepalen op basis van levensstijl, gezondheidsverleden en leeftijd. Bij de basisverzekering mag dit niet. Een aanvullende verzekering biedt bijvoorbeeld vergoedingen voor brillen, lenzen, extra fysiotherapie of de tandarts.

Vitality van a.s.r.

Zorgverzekeraar a.s.r. heeft het zogenoemde Vitaly programma gestart. Met een gezondheidsapp of wearable die gekoppeld is aan de Vitality app wordt het aantal stappen en de hartslag bijgehouden. Op basis daarvan kan de deelnemer punten verdienen. Met deze punten kan je jouw Apple Watch of FitBit binnen 2 jaar terugverdienen, ontvang je een cadeaubon van Bol.com of je krijgt geld terug op de aanvullende verzekering.

Menzis SamenGezond

Door te fietsen, wandelen of hard te lopen kun je elke week een speciaal weekdoel behalen. Als beloning ontvang je punten die je in de webshop van Menzis kunt inzetten. Daar is een groot aanbod aan verschillende producten die met de punten voor een lager bedrag worden aangeschaft. Ook heb je de keuze om een cadeaubon te ontvangen die je bij andere winkels kan inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *