Het einde van DVB-T?

Digital Video Broadcast – Terrestrial oftewel televisie kijken via de ether, op 23 april 2003 werd dit realiteit door Digitenne. Digitenne dat toen nog als zelfstandig bedrijf vanuit Hilversum voor een klein gebied, het zogenaamde AHAHA gebied, digitale televisie doorgaf via de lucht. Later kocht KPN het hele bedrijf op en werd DVB-T grootschalig uitgerold totdat er in 2009 zelf landelijke dekking was.

Ether tv/DVB-T is in Nederland alleen door KPN in handen. Deze provider heeft zendmasten en deals met zenders om ze door te mogen geven. Heb je ether tv? Dan ben je direct of indirect klant van KPN. Andere providers geven ook ether tv door maar dan als whitelabel oplossing waarbij het product dus exact hetzelfde is als KPN’s Digitenne.

Ether televisie leek tijden lang een mooi alternatief voor de kabel; draadloos tv kijken naar de meest populaire zenders. En dit tegen een zeer laag tarief. Maar anno 2014 is de methode gedateerd. De hoeveelheid en kwaliteit van de zenders is te laag voor de huidige maatstaven. Zo kan er bijvoorbeeld geen HDTV worden gekeken via de ether. KPN kondigde recent nog aan in ieder geval tot 2017 door te gaan met Digitenne.

Maar het einde van ether televisie lijkt al eerder in zicht. Vorige week stopte Online.nl met de Digitenne whitelabel oplossing. Online.nl zet in op interactieve televisie en durft het kennelijk aan direct te stoppen met DVB-T. Het nieuwe televisie product van Online.nl krijgt zo opeens 60 i.p.v. 23 zenders en 15 HD zender i.p.v. 0.

Maar ook KPN, het bedrijf achter Digitenne, stopte vorige week met de bundels waar Digitenne deel van uitmaakte. Dus de alles-in-1 pakketten met Digitenne als televisieproduct zijn verdwenen. Overigens spoorde KPN al jaren geleden Digitenne klanten aan om de overstap naar iTV te maken. Maargoed, nu lijkt KPN toch echt Digitenne op een zijspoor te zetten. Overigens kan Digitenne nog wel los besteld worden bij KPN. Maar de focus ligt op iTV via DSL danwel glasvezel.

Dan is het nu alleen de provider Scarlet die nog echt DVB-T als onderdeel van de abonnement voert. Scarlet Family is internet, bellen en ether televisie via Digitenne van KPN. Maar ook Scarlet heeft laten weten in te zetten op glasvezel en daarbij dus direct interactieve televisie aan te bieden. Ook hier zal DVB-T het toneel verlaten. En daarmee lijkt de methode volledig uit het Nederlandse telecomlandschap te verdwijnen.

Hoewel KPN tot 2017 nog doorgaat met DVB-T lijken de providers er nu al vanaf te stappen. Het zal ons benieuwen of ether televisie na 2017 nog bestaat in Nederland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *