Heeft overstappen wel zin?

Overstappen van provider A naar provider B wordt enorm gepromoot. Dit geldt overigens voor het vaste net maar ook zeker voor mobiel en al helemaal voor energie. Door over te stappen zou je veel geld kunnen besparen. Maar is dit ook echt zo?

De markt blijft in beweging door overstappers. Providers willen graag nieuwe klanten winnen maar willen vooral hun huidige klanten houden. Niets is zo luxe voor een aanbieder als een loyale klant. En die loyaliteit beloont de provider door je een vaste (hoge) prijs te laten betalen. Terwijl nieuwe klanten vaak korting krijgen… Apart, maar zo werkt het kennelijk nou eenmaal, alle providers doen het.

Slapers

Nederlanders zijn vrij honkvast. Jaarlijks stapt in de energiemarkt zo rond de 15 procent over. Dit aantal groeit overigens wel gestaag door. Internet en televisie blijven achter als het op overstappen aankomt. Zijn we dan zulke slapers? Nee, het ligt aan de rompslomp.

Waar energie eigenlijk gewoon een administratieve handeling is – leverancier A stopt met leveren en leverancier B begint ermee – ligt dit bij internet en televisie wat lastiger. Bij deze diensten is de hardware van belang. Stap je over van KPN naar Ziggo? Dan moet je je modem en ontvanger verwisselen en de oude spullen terugsturen. Dit installeren kost je tijd, in tegenstelling tot de energie-overstap. Je zult het modem even moeten installeren en de ontvanger voor televisie moeten instellen. Dit is te overzien, maar het kost je tijd.

Besparing

Overstappen levert je vaak geld op. Dat is absoluut waar. Al is het maar omdat je als nieuwe klant van actietarieven kunt profiteren. Zo pak je nu bij Ziggo als nieuwe klant 3 maanden korting of een gratis tablet, bij KPN 3 maanden korting en bij een provider als Online.nl zelfs 12 maanden, al is de maandelijkse korting hier lager. Een trouwe klant die al jaren bij Ziggo, KPN of Online.nl zit, krijgt dit niet. Hierdoor wordt overstappen aantrekkelijk gemaakt. De vraag wordt nu of deze korting het jou waard is om alles opnieuw te gaan installeren.

Overstappen of niet?

Als je goed zit bij je huidige provider, is overstappen best wel een gedoe. Een overstap voor een prijsverschil van 5 euro per maand blijkt in de praktijk voor de meeste consumenten geen lokkertje te zijn. Als het prijsverschil toeneemt, neemt ook de druk toe om over te stappen. Maar het prijsverschil tussen providers is niet extreem groot. Wel zit er veel verschil in de acties die provider voeren en natuurlijk ook in de dienstverlening. Zo kan je kiezen voor internet via DSL, kabel of glasvezel en verschillen televisiezenders steeds meer tussen providers.

Overstappen heeft eigenlijk altijd zin of als je ofwel ontevreden bent over je huidige provider ofwel verhuist. Ontevreden? Dan is een nieuwe provider altijd een juiste zet, en al helemaal als je minder gaat betalen. Dus stoort er beeld, valt internet weg of is het traag? Vergelijk dan zeker alle aanbieders om een nieuw pakket te bestellen?

Idem voor verhuizen. Verhuis je huidige pakket nooit mee, maar kijk wat je op je nieuwe adres kunt krijgen en bestel een nieuw pakket. Je moet toch alles opnieuw gaan installeren in je nieuwe woning. Dus waarom niet even checken of het niet goedkoper en/of beter kan. Je profiteert op je nieuwe adres van sowieso weer van actietarieven!

Update 15-12. Een inderdaad blijkt dat nu ook uit onderzoek van de ACM dat de Nederland gemiddeld 8 jaar bij zijn vaste provider blijft. Dat is lang, zeker vergeleken met energie en mobiel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *