Google Fiber haalt bijna beloofde 1 gigabit

De eerste mensen die gebruik maken van de nieuwe glasvezeldienst Google Fiber, lijken inderdaad de beloofde 1 gigabit per seconde te halen. Vandaag werd er voor het eerst door een klant een screenshot van zijn speedtest gegevens op de populaire website Reddit geplaatst.

In 2011 kondigde Google aan dat ze een nieuwe glasvezelnetwerk gingen aanleggen in Kansas City. Volgens de zoekgigant zouden de nieuwe verbindingen een download- en uploadsnelheid van 1 gigabit per seconde moeten halen. Dit lijkt nu inderdaad het geval te zijn:

Met deze snelheid kunnen gebruikers makkelijk grote bestanden downloaden en delen. In Nederland worden er nog geen verbindingen van 1 gigabit aangeboden. De snelste glasvezelverbinding die in ons land beschikbaar is heeft 500 Mb/s als hoogste snelheid en wordt onder andere door KPN aangeboden.

Het glasvezelnetwerk van Google baart in de Verenigde Staten veel opzien, omdat daar de gemiddelde internetsnelheid vrij laag ligt. Volgens onderzoek uit 2011 lag de gemiddelde downloadsnelheid onder de 5 Mb/s. Er hangt wel een prijskaartje aan Google Fiber: gebruikers betalen 70 dollar per maand. Voor 50 dollar per maand meer krijgen klanten ook televisie en cloudopslag van 1 terrabyte.

De snelle internetverbinding van Google wordt voorlopig niet door Wi-Fi ondersteund, omdat de meeste draadloze routers maximaal 600 Mb/s aankunnen. Het is nog niet bekend of Google Fiber in meer steden zal worden uitgerold.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *