Glasvezel groeit met 6 procent

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van 2013 met 6 procent gegroeid. ADSL blijft het grootste marktaandeel houden maar levert wel in. De kabel blijft vrij stabiel. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper. Het totaal aantal breedbandaansluitingen staat momenteel op 6,65 miljoen.

Hoewel vrijwel ieder huishouden internet heeft, stijgt het aantal aansluitingen nog steeds. In kwartaal 1 van dit jaar steeg het aantal met bijna 40.000. Groeiende bevolking en nieuwbouw zijn de aanjagers van de groei. De toenemende glasvezelpenetratie speelt ook een rol. Nederland raakt langzaam verglaasd en meer providers richten zich op glasvezel. De verwachting is dat dit jaar het aantal breedbandaansluitingen groeit met bijna 2,5 procent.

DSL (ADSL & VDSL) zag een daling van ruim 1 procent maar blijft met bijna 3,2 miljoen aansluitingen de belangrijkste technologie. De kabel zit DSL echter wel op de hielen met 3 miljoen aansluitingen. Het marktaandeel van glasvezel groeide het hardst met 6 procent maar blijft absoluut nog ver achter op DSL en kabel.

Van de providers blijft KPN de grootste leverancier van breedbandverbindingen met een marktaandeel van 40,8 procent. Ziggo staat op de tweede plek met 26,6 procent en UPC staat op drie in Nederland met 15,6 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *