Gaat Ultra HD doorbreken?

Gaat Ultra HD de komende jaren uitgroeien tot de dominante technologie? Als het aan fabrikanten ligt wel. En daarmee dient de opvolger van HDTV zich aan. Met Ultra HD wordt het beeld wederom scherper en gaan pixels (of beter gezegd de dichtheid ervan) omhoog. De komende 2 jaar lijken van cruciaal belang.

Komende Olympische Spelen (2016) moet voor een definitieve doorbraak zorgen. Het evenement moet Ultra HD naar de huiskamer brengen. Uiteraard is hier, net als bij HDTV, een nieuw soort televisie voor nodig. Prijzen van de toestellen beginnen te dalen waardoor de massa aan de nieuwe techniek kan.

Ultra HD content

Zoals bij HD- en 3D TV moet ook de content (film, serie, show, etc) in Ultra HD worden opgenomen en uitgezonden om van Ultra HD te kunnen genieten. Fabrikanten, producenten en providers moeten dus allemaal om naar Ultra HD. Gaat dit lukken? Bij HD was iedereen het er vrij snel over eens dat dit nodig was. Maar 3DTV flopte. Wat wordt het voor Ultra HD?

Vooralsnog is het wachten op de eerste Ultra HD zender.Satellietbedrijf SES is onlangs begonnen met een Ultra HD kanaal op de Astra1-satelliet en ook op satellieten van de bedrijven Eutelsat en Hispasat zijn Ultra HD-demokanalen te bekijken.

De fabrikanten van televisies zetten in op Ultra HD. In Berlijn werden op de afgelopen IFA beurs al ruim 70 modellen van Ultra HD televisies getoond door in totaal 14 fabrikanten. De hevige concurrentie zet de prijzen onder druk, naar verwachting zullen prijzen de komende jaren enorm dalen. Dalende prijzen en beschikbare Ultra HD content moeten er de komende 2 jaar voor zorgen dat men de overstap maakt naar Ultra HD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *