Fusie UPC en Ziggo wederom uitgesteld

De op handen zijnde fusie/overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, levert de EU meer werk op dan aanvankelijk gedacht. De Europese Commissie heeft aangegeven (weer) meer tijd nodig te hebben om tot een oordeel te komen. De deadline stond op 17 oktober maar wordt opgeschort.

Het Amerikaanse Liberty Global, in Nederland opererend onder de naam UPC, moet de Europese Commissie meer data aanleveren over de overname. Volgens EC medewerker Traynor zijn er  ‘nieuwe feiten’ naar voren gekomen die meer studie vereisen.

Overname stuit op bezwaren

De overname van Ziggo houdt de gemoederen al tijden bezig. Ziggo is een grote speler in het Nederlands telecomlandschap en zodra deze door UPC zou worden overgenomen ontstaat er een mega monopolist. Het nieuwe bedrijf is dan direct de grootste provider en bovendien alleenheerser op de kabel. Concurrentie op de kabel is overigens nu ook al niet. Je kiest voor een kabelaar die in jouw gebied levert, maar dit is er altijd maar één. Niet alleen de EU bemoeit zich ermee, ook concurrenten als KPN hebben al aangegeven bezwaar te hebben. KPN wilde zelfs deregulering van de markt. Volgens dit bedrijf is zijzelf aan allerlei regelgeving gebonden waar de kabelaars geen strobreed in de weg is gelegd. En KPN lijkt een punt te hebben. DSL is opengesteld, de kabel niet.

Hoewel er vertraging en enkele bezwaren zijn, verwachten beide kabelaars de overname nog dit jaar af te ronden. Liberty Global maakt haast en doet ook al concessies. Het bedrijf wil bijvoorbeeld Film1 al afstoten om de indruk te wekken om niet te veel controle te kunnen uitoefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *