Fusie UPC en Ziggo goedgekeurd

De Europese Commissie heeft geen bezwaren tegen de op handen zijnde fusie tussen de twee grootse kabelaars van Nederland. UPC en Ziggo mogen samengaan op voorwaarde dat televisiezender Film1 wordt afgestoten. Op dit moment hebben beide bedrijven bij elkaar ruim 90 procent van de Nederlandse kabelmarkt in handen. Een fusie zorgt ervoor dat er een groter bedrijf dan KPN ontstaat.

De EU ziet weinig bezwaren omdat de kabelaars complementair zouden zijn; ze opereren immers in verschillende gebieden. Maar dit was volgens KPN juist het probleem. Er ontstaat nu een nieuw bedrijf dat heel Nederland kan bedienen. Detail; de kabel hoeft, in tegenstelling tot DSL en glasvezel, zijn netwerk niet open te gooien voor derden. De fusie zal ongetwijfeld leiden tot de vraag om regulering op de kabel.

De Europese Commissie eist wel dat beide bedrijven gewoon alle zogenoemde over-the-top diensten via internet doorgeven, ook als die sterk concurreren met het eigen aanbod. Ziggo en UPC hebben toegezegd Film1 af te zullen stoten. Hier ziet de EU wel het probleem dat Ziggo een joint venture heeft met HBO. De onderhandelingspositie richting Hollywood studio’s zou dan te sterk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *