EU onderzoekt fusie UPC en Ziggo

De twee grootste kabelaars van ons land kunnen niet zomaar fuseren, althans niet zonder toestemming vanuit de Europese Commissie (EC). De geplande overname van Ziggo door UPC lijkt nu vertraging te gaan oplopen. De EC wil een diepgaand onderzoek naar de fusie. Op korte termijn is er nog geen groen licht.

Hoewel de overname slechts effect heeft op de Nederlandse markt, is toestemming vanuit de EU nodig. Analisten hadden verwacht dat er geen problemen zouden zijn en dat de overname snel kon worden afgerond. Dit lijkt nu toch anders te gaan lopen. De EC maakt zich voornamelijk zorgen over de dominante positie op de televisiemarkt.

Het moederbedrag van UPC, Liberty Global, liet begin dit jaar weten dat het collega kabelaar Ziggo wil inlijven. UPC biedt bijna 35 euro per aandeel. Het totale bedrag dat UPC voor Ziggo wil neerleggen komt daarmee rond de 10 miljard euro uit. De concurrentie, en dan vooral KPN, willen dat er strenge eisen worden gesteld aan de overname. De open kabel, iets waar nu al jaren over wordt gebakkeleid, passeert ook nu weer de revue. De concurrentie wil, zeker nu er een grote kabelaar ontstaat, dat de kabel ook open wordt gesteld voor derden.

Met de bemoeienis van de EU lijkt de overname op zeer korte termijn van de baan. Het ingestelde onderzoek duurt al snel 6 maanden. De EC heeft al meer overnameprojecten van Liberty Global sterk vertraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *