“Echte internetsnelheid moet duidelijker”

Veel internetproviders informeren de klant niet goed genoeg over de werkelijk te halen downloadsnelheid. Veel providers, en vooral de DSL aanbieders, maken reclame met een bepaalde snelheid die in werkelijk lager ligt. Zo wordt er bij DSL vaak geadverteerd met 30Mb/s maar wordt in werkelijkheid 15 Mb/s gehaald. Veel providers hebben het daarom inmiddels over een snelheid tot.

De Consumentenbond concludeert dit na intern onderzoek. De organisatie vindt de informatievoorziening van providers onder de maat. Providers zouden klanten beter moeten informeren over de te behalen snelheid om hun adres. Zo zouden Tele2 en XS4ALL onvoldoende informatie geven. KPN informeert de klant wel goed, zo stelt de Consumentenbond.

Tele2 reageert direct al en zegt bezig te zijn met het verbeteren van de dienstverlening. Vanaf 2015 wil de provider meer inzicht gaan geven in werkelijk te behalen snelheid op een bepaald adres. Ook XS4ALL zegt eraan te werken, maar laat weten nog een aantal technische aanpassingen te moeten maken.

De Consumentenbond concludeerde eerder al dat providers duidelijker zouden moeten zijn over snelheden. Maar tegelijkertijd verkoopt de Consumentenbond wel gewoon de abonnementen van alle providers zonder zelf aan te geven dat het om maximale snelheden gaat. Aan de ene kant profileert de organisatie zich als consumentenplatform maar aan de andere kant verkopen ze de producten waar ze tegen ageren.

Internetsnelheden hangen van een aantal zaken af. Zo speelt bij DSL de afstand tot de wijkcentrale (verdeelpunt van bekabeling) een grote rol. Maar eenmaal in huis zijn ook veel zaken van belang. Zo scheelt een draadloze verbinding al aanzienlijk in snelheid. Ook de constructie van een huis of kantoor speelt een rol. Het is voor providers nooit van te voren te bepalen hoeveel Mb/s een klant nou precies krijgt. De bekabeling in huis kan ook verouderd zijn waardoor de verbinding nooit optimaal wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *