Draadloos internet in toekomst 10x sneller

Door draadloos internet via licht in plaats van radiogolven te versturen, kan de snelheid met een factor 10 toenemen. Deze techniek, die ook Li-Fi wordt genoemd, heeft nog een ander voordeel: het is veel minder storingsgevoelig dan Wi-Fi. Radiogolven hebben namelijk veel meer invloed op elkaar dan lichtsignalen.

Geslaagde test in China

De Volkskrant meldt dat Chinese wetenschappers onlangs voor het eerst een geslaagde proef hebben gedaan met Li-Fi, dat ook wel Liwi wordt genoemd. De lampen die worden gebruik voor het versturen van het internet, knipperen zo snel dat het menselijk oog dit niet kan waarnemen. Een speciale decoder ziet dit wel en zet het verstuurde signaal om in een bruikbare internetverbinding.

Li-Fi kan niet door muren heen

Het grootste nadeel van de nieuwe internettechnologie, is dat het modem en de computer zich in dezelfde ruimte moeten bevinden. De lichtsignalen kunnen namelijk niet door muren heen worden gezonden. Inmiddels is men ook bezig met het verbeteren van de Wi-Fi technologie. Ook hier is voor alsnog het probleem dat het nieuwe signaal niet door muren heen kan. Als in de toekomst het vaste internet steeds sneller wordt, zal er ook een opvolger van het huidige Wi-Fi moeten komen om het signaal ook draadloos beschikbaar te maken.

Wi-Fi kan nog wel even mee

Op dit moment Wi-Fi nog geschikt om alle internetsnelheden door te geven. Het snelste glasvezelabonnement levert 500 Mb/s en sommige internetsnelheden van de kabel gaan ook die kant op. Over een aantal jaar is het echter goed mogelijk dat de snelheden van het internet via glasvezel en via kabel flink zullen stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *