Analoge kijker wil niet om naar digitaal

Ruim een miljoen huishoudens kijkt nog analoog televisie op de primaire tv. Deze groep lijkt de overstap naar digitaal maar niet te willen maken. Hoewel analoge tv actief wordt afgebouwd door de kabelaars, lijkt er toch een groep te zijn die niets van digitale tv moet hebben. Dit stelt kabelraden.nl.

De brancheorganisatie voor programmaraden in Nederland liet door TNS Nipo onderzoek uitvoeren naar het ideale televisiepakket. De overstap van analoog naar digitaal werd ook onderzocht. Ruim 10 procent van de ondervraagden, van die in totaal 1009 respondenten, gaf aan nog analoog tv te kijken.

Waarom stapt die laatste groep niet over naar digitale tv? Het antwoord zit hem in het zenderpakket dat nu nog steeds analoog doorgegeven wordt. De analoge kijker heeft voldoende aan de meest populaire zenders (Ned1, 2 & 3, RTL4, 5, 7 & 8 en de SBS zenders). Ook wil de groep analoge kijkers geen geld uitgeven aan meer zenders en vooral niet aan de digitale ontvanger die per televisie nodig is om digitaal te kunnen kijken.

Vanaf 01-01-2014 (over 3 weken) hebben programmaraden geen invloed meer uit te oefenen op de kabelaars wat betreft het zenderaanbod. De nieuwe mediawet wordt dan van kracht. Dit kan in de praktijk inhouden dat kabelaars als Ziggo en UPC analoog uitschakelen.

Het onderzoek van TNS Nipo komt overeen met de conclusie van UPC en Ziggo. Beide bedrijven zagen over 2013 minder klanten overstappen van analoog naar digitaal. De kabelaars zijn wettelijk niet verplicht om analoge tv door te blijven geven. Zowel Ziggo als UPC krimpten het zenderaabod afgelopen jaren flink in maar kennelijk was dit niet genoeg om de laatste groep consumenten naar digitale tv te laten overstappen. Maar bij wet is wel bepaald dat als analoge tv doorgegeven blijft worden, er minimaal 15 zenders in het zenderpakket moeten zitten.

De kans dat UPC en Ziggo in 2014 helemaal stoppen met analoog is klein. Analoge televisie wordt nog veel gebruikt op 2de en 3de televisie. Veel klanten van de kabelaars kijken digitaal op de 1ste televisie maar nemen analoog af voor de andere tv’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *