Alles over glasvezel internet

Nu we steeds vaker en met steeds meer apparaten online zijn, neemt de vraag om sneller internet explosief toe. Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden op dit moment al 6 apparaten die op het Wifi-netwerk aangesloten zijn. Dit aantal zal de komende jaren blijven toenemen. Zeker als iedereen binnen een gezin een smartphone heeft, een thermostaat straks online communiceert en misschien de ijskast online houdbaarheidsdata doorgeeft. De vraagt naar data is niet te stoppen.

En natuurlijk moet de vraag bijgebeend worden. Nu kunnen we claimen dat glasvezel de toekomst heeft maar dan doen we de kabel te kort. Wel kan direct geclaimd worden dat DSL het aflegt. En niet nu, niet over 5 jaar (of toch dan al?), maar als we echt met tientallen apparaten het net op gaan (per huishouden) zal DSL het niet meer trekken. De kabel wel, Ziggo weet nu al 300 Mb/s over zijn infrastructuur te verzenden en dit zal in de toekomst toenemen (onder andere door betere comprimeringstechnieken zoals docsis 3.0). Maar glasvezel blijft toch de belofte, onder meer door de parallelle snelheid die de methode met zich meebrengt. Je kunt data net zo snel up- als downloaden…

Glasvezel Internet

Zoals hierboven beschreven kent glasvezel een parallelle snelheid: up en down zijn gelijk. Fijn als je veel data uploadt, want uploaden is elders vaak 10 keer trager dan downloaden. Dit is één van de vele voordelen van glasvezel. Maar glasvezel internet kent veel meer voordelen. Zo is de snelheid niet alleen hoog maar ook constant, ook tijdens ‘spitsuren’. En glasvezel kent een ‘open netwerk’. In tegenstelling tot de kabel kunnen meer providers hun diensten over glasvezel aanbieden. Uiteindelijk resulteert dit in prijsverschil, waar jij als de consument de vruchten van kunt plukken. Maar het allergrootste voordeel van glasvezel blijft nog wel dat het de groeiende vraag naar data kan blijven bijbenen. Glasvezel wordt steeds vaker gezien als aanjager van innovatie. Als basis om door te kunnen innoveren. En wat wil je met snelheden tot 500 Mb/s!

Glasvezelproviders

Glasvezel wordt in Nederland landelijk door enkele grote providers uitgerold. KPN is hier het meest sprekende voorbeeld van. Maar ook veel kleintjes die zich lokaal bezig houden. Helaas geschiedt die aanleg in fases. Niet heel Nederland wordt aangepakt maar het gebeurt in fases en per regio. Dit is logisch, het verglazen van een woning kost gemiddeld 1000 euro. En het probleem is dat als er eenmaal glasvezel tot aan de woning (FttH) ligt, de consument vervolgens niet altijd voor glasvezel kiest. Als jouw woning verglaasd is en je kiest voor Ziggo, is de 1000 euro investering weg (op de korte termijn althans). Dat is natuurlijk een hobbel voor de glasvezelproviders. Maar de meeste Nederlanders zullen vroeg of laat wel eens willen kijken wat dat glasvezel nu is. Die investering kan zomaar terugverdiend gaan worden, zeker als bedrijven glasvezel kunnen krijgen. Bedrijfsmatig kent glasvezel de nodige voordelen t.o.v. kabel en DSL.

KPN glasvezel internet

We zien nu al aardig wat providers die glasvezel tot de woning aanbieden:

  • KPN
  • Vodafone (nu T-Mobile)
  • XS4ALL en Telfort (als KPN dochters)
  • Online.nl
  • Fiber.nl (en dochter Stipte)

Dit zijn landelijke spelers. Maar lokaal gebeurt er dus ook het één en ander. Glasvezelaanleg is zelfs erg afhankelijk van lokale initiatieven. Als voldoende bewoners van een bepaalde stad of dorp zich inschrijven voor glasvezel via een lokaal initiatief kan de aanleg ervan beginnen. Lokale glasvezelinitiatieven zijn dus van belang en schieten als paddenstoelen uit de grond.

Glasvezelinitiatieven

Als pakketkiezer.nl juichen die lokale initiatieven natuurlijk toe. Ook wij denken dat glasvezel de dominante manier van internetten gaat worden. Hierbij een lijstje met allerlei lokale initiatieven door heel Nederland. Jouw glasvezelproject erbij? Neem contact met ons op.

Glasvezel in Reeuwijk
Gilze-Rijen op glas
Breedband Alkmaar-Buiten
Glasvezel Buitengebied Putten
Glasvezel Vechtbal Breed
Glasvezel in de Oosthoek
ECO-Oostermoer
Glasvezel in het buitengebied
Diensten Coöperatie Breedband Overijssel
Vechtdal Breed
Salland glas
Breedband Nieuwleusen
Bergen Breedband
HSLnet
Breedband Noord Veluwe
Glasvezelinitiatief Limburg
Stimuland
Ik wil ook glasvezel
Glasvezel Midden Drenthe (kleine dorpen)
Netwerk Platteland
Breedband Arnhem
Gebiedscoöperatie O-gen
Breedband Hollands Kroon
Eersel Verbonden
Lunteren Glasvezel

Het doel is om heel Nederland aan te sluiten op glasvezel. Zowel lokale initiatieven als landelijke spelers pleiten hiervoor. Als consument krijg je dan simpelweg meer keuze. Er is immers meer concurrentie. Waar je nu vrijwel altijd al kunt kiezen tussen de kabel en DSL komt er een derde mogelijkheid bij. Hierdoor dalen prijzen en nemen de mogelijkheden toe.

Zelf glasvezel aanleggen?

Glasvezel kan dus door kleine plaatselijke initiatieven worden aangelegd. Maar dan nog wordt het voor sommigen een lastig verhaal. Dit terwijl glasvezel juist bewoners en bedrijven aantrekt. Daarom krijgt de Achterhoek bijvoorbeeld voorrang en kan dit gebied als eerste beginnen om particulieren bij glasvezelinitiatieven te betrekken. De Achterhoek geldt als krimpgebied en snel internet moet hier verandering in gaan brengen.

In het Brabantse Meeuwen voegde ondernemer Wim Vink eerder al daad bij het woord door maar liefst 9 kilometer te gaan graven om glasvezel naar zijn bedrijf aan te leggen. Dit leverde een mooi item bij PowNews op.

Snel internet in buitengebieden is al jaren een issue. Het aanleggen van bekabeling is prijzig en sommige providers, waaronder Delta, zoeken de oplossing in draadloze netwerken. Maar hoogstwaarschijnlijk haalt 4G mobiel internet de vaste netwerken in. Toch blijft een vaste glasvezelverbinding voor velen broodnodig.

Glasvezel alles-in-1

Als er dan eenmaal glasvezel ligt, nemen de mogelijkheden toe. We hebben het nu vaak over 3 diensten bij een provider als alles-in-1 pakket. Dus internet, tv en bellen. Maar alles-in-1 kan bij glasvezel een volledig nieuwe betekenis krijgen. Wat te denken van alarmsystemen bij je glasvezelpakket? Dit is goed mogelijk! Of zorgtoepassingen die je 24/7 monitoren en gegevens doorzenden naar ziekenhuis of huisarts? In de toekomst kunnen steeds meer communicatietoepassingen via de glasvezelverbinding gaan verlopen. Op naar het ‘internet of things‘.

Glasvezel wordt hem. Maar wanneer? Check jouw postcode op pakketkiezer.nl om te kijken of jij glasvezel kunt krijgen op jouw adres.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *