ADSL haalt beloofde snelheid niet

ADSL en VDSL verbindingen halen vaak niet de beloofde snelheid. Uit onderzoek van Sam Knows dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd, blijkt dat tijdens piekuren slechts 67 procent van de geadverteerde snelheid van de ADSL en VDSL verbindingen in Nederland wordt gehaald.

Met een werkelijke snelheid van 67 procent van de maximumsnelheid van de internetverbinding scoren Nederlandse DSL providers wel iets beter dan het Europese gemiddelde, dat op 60,3 procent ligt. De percentages voor internet via kabel of glasvezel liggen zowel in Nederland als de rest van Europa een stuk hoger.

In het geval van glasvezel wordt tijdens piekuren 92,4 procent van de beloofde internetsnelheid gehaald. Dit ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 81,2 procent. Ook kabelaars maken hun beloftes waar, door tijdens de spitsuren op internet 91,2 procent van de geadverteerde snelheid te halen. In andere Europese landen is dit ongeveer hetzelfde percentage.

Om de Europese internetsnelheden te meten is er gebruik gemaakt van panels. In Nederland zaten er 203 huishoudens in het DSL-panel, 277 in het kabel-panel en 91 in het glasvezel panel. De resultaten van het onderzoek laten zien dat ADSL en VDSL moeilijk kunnen concurreren met glasvezel en kabel. Behalve dat de maximumsnelheid van DSL een stuk lager ligt dan die van glasvezel en kabel, blijkt nu ook dat tijdens drukte de snelheid behoorlijk zakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *