500.000 huishoudens actief op glasvezel

Begin september 2013 maakte een half miljoen huishoudens van glasvezel internet gebruik. Dit is ongeveer 30 procent van het aantal dat gebruik kan maken van glasvezel. Dit ligt namelijk in bijna 1,5 miljoen woningen tot aan de deur aangelegd. Glasvezel wordt gezien als de opvolger van DSL en misschien zelfs van de kabel.

Het probleem met glasvezel is dat het nog niet in heel Nederland tot aan de woning is aangelegd (FTTH). Van de bijna 7 miljoen huishoudens, kunnen er 1,5 miljoen glasvezeldiensten afnemen. En (maar) een half miljoen doen dit ook daadwerkelijk. Zo lijkt glasvezel dus niet heel erg te leven bij de consument. Een oorzaak kan liggen bij de kabel. De kabelaars, zoals UPC en Ziggo, hebben hun snelheden de afgelopen jaren flink opgekrikt. Zo kan de kabel momenteel nog goed  concurreren met glasvezel.

Reggefiber rolt sinds 2005 glasvezelverbindingen in Nederland uit en exploiteert die ook, in samenwerking met KPN. Het is een open glasvezelnetwerk. Wat inhoudt dat andere spelers ook over dit netwerk diensten mogen aanbieden. Tele2, Vodafone, Fype en Scarlet doen dit bijvoorbeeld al. Glasvezelinternet kan in theorie snelheden van honderden megabits per seconde aan. Maar in de praktijk gaat glasvezel nu tot 100 Mb/s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *