4G zorgt voor storing op de kabel

Het 4G-netwerk om supersnel mobiel te kunnen internetten kan het televisiesignaal thuis gaan storen. Deze waarschuwing brengen de Nederlandse kabelaars vandaag naar buiten. Nu 4G op steeds meer locaties beschikbaar is, lijkt het aantal storingen dat kabelaars gemeld krijgen toe te nemen. In Veendam worden momenteel al veel storingen waargenomen.

Of het signaal kan gaan storen, hangt af van de frequenties. Als 4G en televisiezenders op dezelfde frequentie zitten, kan bijvoorbeeld Nederland 1 HD gaan storen. In Veendam storen nu zenders als Eurosport en BBC1. De kabelaars wapenen zich nu tegen de storing door betere kwaliteit kabels te gebruiken in huis. Dit deden kabelaars overigens al wanneer klanten van snel internet (100 Mb/s en hoger) gebruik wilden maken. Het gaat dan om zogenaamde CAT5e en CAT6 bekabeling. Als kabels beter geïsoleerd zijn, is de kans op storing stukken kleiner.

Ook Caiway heeft de eerste klachten binnen.  “Klanten hebben weinig begrip voor de storingen, want voordat het 4G-netwerk er was, hadden ze nergens last van”, zegt een woordvoerster van Cai Harderwijk.

Hoewel kabelaars aangeven bekabeling te vervangen, is dat soms niet zo makkelijk. Zodra bekabeling tussen muren of plafonds zit, wordt het vervangen een dure aangelegenheid. Klanten reageren dan ook weinig begripvol. “KPN legt 4G aan en hierbinnen begint het te storen”. De storingen waren overigens wel verwacht door de kabelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *