4G stoort beeld analoge TV

Het nieuwe 4G-netwerk geeft storingen bij sommige oude typen televisietoestellen die nog gebruik maken van het analoge signaal. Volgens Totaaltv gaat het hierbij om ongeveer 10 procent van de Nederlandse toestellen. Mensen die digitale tv hebben ondervinden geen last van het nieuwe mobiele signaal. De storingen worden veroorzaakt door het feit dat zowel de analoge kabel als het 4G netwerk op een frequentie van 800 MHz uitzenden. In het geval van digitale televisie kunnen providers ervoor kiezen om op een andere frequentie uit te zenden, maar dat ligt in het geval van analoge tv wat moeilijker.

Een ander probleem is dat analoge televisiekijkers vaker gebruik maken van verouderde bekabeling. Soms wordt de storing minder als mensen nieuwe coaxkabels gaan gebruiken die beter geïsoleerd zijn. Decoders voor digitale tv zijn standaard beschermd tegen straling van buitenaf.

Kabelaar UPC heeft wel al één zender op de analoge kabel verhuisd wegens veel klachten over storingen. Mensen die TV Rijnmond kunnen ontvangen hadden veel last van het nieuwe 4G netwerk. Nu UPC de zender op een andere frequentie heeft geplaatst zijn de klachten verholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *